Középiskolások Szabadegyeteme

Középiskolások Szabadegyeteme

Középiskolások Szabadegyeteme

Önkéntes egyetemista szervezőcsapatunkkal a középiskolások pályaválasztását kívánjuk segíteni, ezzel betöltve az egyetemi-főiskolai felvételi előkészítők hiánya által hagyott pályaorientációs űrt; emellett az egyes tudományterületek iránt érdeklődő tanulók számára szeretnénk egyszerre szórakoztató és szakmai programokat szervezni. Szervezőink eredetileg az Illyés és a Bibó szakkolikból tevődtek össze, mára azonban az ország több egyeteméről is érkeznek hozzánk önkéntesek.

Pályaorientációs programunk hazánkban hiánypótló, hiszen a pályaválasztás és az egyetemi jelentkezés előtt álló középiskolások nem részesülnek szervezett keretek között megfelelő és hiteles tájékoztatásban a felsőoktatásról, valamint az egyes tudományterületekről, későbbi munkalehetőségekről – így sok esetben a megalapozott választáshoz szükséges információk hiányában, nagyrészt a “sötétben tapogatózva” kényszerülnek döntést hozni. E hiánypótló küldetésünk formális keretét adja a 2015-ben megalakult Középiskolások Szabadegyeteme Egyesület.

Fontosnak tartjuk és tartottuk, hogy táborainkban-programjainkon ne egyetemi oktatók, hanem egyetemisták-szakkollégisták és végzett frissdiplomások  mutassák be az egyes tudományterületeket, tartsanak foglalkozásokat; kompetenciájukkal, kreativitásukkal példát mutatva a fiatalabbaknak, ezzel ösztönzőleg hatva rájuk. Így a középiskolások a generációs szakadék akadálya nélkül, kortárs közegben szerezhetnek új, hasznos ismereteket.

“A Középiskolások Szabadegyeteme egyszerre megerősít, elbizonytalanít és kíváncsivá tesz, szélesíti a látókört.”